OJB

En blogg om all mellan himmel och jord

Jobbar du framför en skärm?

behov av terminalglasögon

Det är många av oss idag som sitter framför en skärm, 8 timmar varje arbetsdag. Det kan påverka synen en hel del och det är rätt så ansträngande för ögonen. Det kan göra att man drabbas av åkommor så som trötthet, ansträngda ögon, huvudvärk och nackbesvär med mera. Ännu värre är det om man inte har bra glasögon som passar för bildskärmsarbete. Ett bra par glasögon för detta är det som kallas för terminalglasögon. Sådana kan du få via din arbetsgivare. Det eftersom att arbetsgivaren är enligt arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS1998:5) skyldig att erbjuda synundersökning samt vid behov glasögon för arbetstagare som arbetar framför skärm mer än en timma om dagen.  De ska även stå för vad det kostar att göra undersökningen och för glasögonen. 

Olika varianter av arbetsglasögon

Det finns många olika namn på denna typen av glasögon. De kallas för bildskärmsglasögon, terminalglasögon, arbetsglasögon och så vidare. De har alla samma funktion, att du ska kunna göra ditt jobb på bra sätt utan att anstränga ögonen. Dessa glasögon skiljer sig åt från "vanliga" glasögon. De har annorlunda styrka och slipning. Arbetar du framför dator är skärpan i glasögonen anpassad efter avståndet till skärmen.

Det finns olika typer av terminalglasögon att välja på. Det kan vara enkelslipade glasögon med terminalglas som är slipade med en och samma styrka över hela glaset. Sedan finns det även olika progressiva terminalglas som är anpassade för arbete/läsning i olika miljöer. En optiker kan hjälpa dig med vilket glas som är bäst lämpat för dig och dina behov.

20 Nov 2019