OJB

En blogg om all mellan himmel och jord

Vad gör man om ett hjärta slutar slå?

Visste ni det att det varje år är runt 10 000 svenskar som får plötsligt hjärtstopp? Det innebär alltså att hjärtat slutar slå. När detta sker är det viktigt att ha rätt kunskaper samt att man ska göra en insats, då det kan vara livsavgörande. Det första man ska göra det är att ringa SOS Alarm, 112. Du kan där få hjälp via larmoperatören att göra hjärt- och lungräddning i väntan på ambulansen. Varje minut som går är viktig och det som kan vara avgörande är om man har tillgång till en hjärtstartare eller inte. En hjärtstartare i kombination med hjärt-lungräddning är i stort sett det enda sättet att rädda den som drabbas.

Få överlever idag

Det finns en siffra som säger att av alla 10 000 personer som drabbas varje år så överlever ungeför 500 stycken. Dock säger  Hjärt-Lungfonden att man kan öka siffran till att gälla personer. För att det ska kunna ske så måste det fijns fler hjärtstartare och att fler blir utbildade i hjärt- lungräddning. Idag kan man skaffa en egen hjärtstartare och registrera det på www.hjartstartarregistret.se. Varje innehavare registrerar själv, helt kostnadsfritt, sin hjärtstartare på denna sida. 

Det som även behövs är mer forskning kring varför plötsligt hjärtstopp inträffar samt att utveckla räddningsmetoderna.

Vad kan du göra?

En kurs i HLR samt lära dig sköta en hjärtstartare, kanske även äga en, är en bra start och kan medverka till att rädda liv. 

 

 

6 Feb 2019